معرفی انواع قهوه و طرز تهیه آنها
تقریبا همه ما زمانی را به یاد داریم که وقتی منوی بلندبالای انواع قهوه در کافی شاپ را مشاهده کردیم، اسم انواع قهوه ما را سردرگم کرده باشد. هر چقدر هم از آن زمان گذشته باشد و شما یک قهوهخور ماهر شده باشید، باز هم در این مطلب از شکلاته آنقدر در مورد انواع مختلف قهوه صحبت میکنیم که مطمئنا از خواندن آن شگفتزده میشوید. زیرا ما تصمیم داریم از تفاوت انواع دانه قهوه عربیکا و روبوستا گرفته تا همه روشهای دم کردن و طرز تهیه انواع قهوه در کافی شاپها را بررسی کنیم.
انواع قهوه ها
بعضی از ما واقعا عاشق نوشیدن قهوه در طی روز هستیم. اما سوال اینجاست که اگر قهوه از یک گیاه بدست میآید، چرا انواع قهوه طعمهای مختلفی دارند. برای پاسخ به این سوال، بیایید با انواع دانه قهوه آشنا شویم. معمولا دانههای قهوه بر اساس وزن و میزان کافئینی که دارند دستهبندی میشوند. از اینرو، چهار نوع دانه قهوه با نامهای روبوستا، عربیکا، لیبریکا و اکسلسا وجود دارد. به ترتیب، روبوستا دارای بیشترین میزان کافئین و اکسلسا دارای کمترین میزان کافئین است. در حالیکه اکسلسا طعم ترش و میوهای دارد، لیبریکا که نادرترین دانه قهوه است، دارای طعمی دودی و آجیلی است. در این بین، انواع دانه قهوه عربیکا و روبوستا شهرت بیشتری داشته که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
روبوستا
| عربیکا |
بیشترین میزان کافئین را دارد
| محبوبترین و پرمصرفترین دانه قهوه است |
در مقایسه با عربیکا، طعمی تلخ با طبیعت اسیدی دارد
| طعم آن از شکلات شیرین تا شکلات تلخ متغیر است |
برای تهیه اسپرسو و قهوه فوری مناسب است
| معمولا برای تهیه قهوه سیاه استفاده میشود |
گزینه ارزانتری برای علاقهمندان به قهوه است
| به اندازه روبوستا کافئین ندارد |
در مناطق کم ارتفاع و با سرعت دو برابر سریعتر از عربیکا رشد میکند | عربیکا در مناطق مرتفع و معمولا با سرعت کم رشد میکند |
روش های درست کردن انواع قهوه
جالب است در حالیکه امروزه انواع پودر قهوه و دانه آن در دسترس است، در نهایت باز هم افراد بیشتر به سراغ رسپی همان قهوههای قدیمی که به نوشیدن طعم آنها عادت دارند کشیده میشوند. اما اگر شما جز کسانی هستید که مایلید از بین انواع قهوه، طعم جدیدی را امتحان کنید ولی از شیوه تهیه و مواد به کار رفته در آن آگاهی ندارید، به خواندن ادامه دهید زیرا در این بخش طرز تهیه انواع قهوه را شرح میدهیم تا بیش از پیش عاشق قهوه شوید.
بلک کافی
برای تهیه بلککافی، فقط به اسپرسو و آب نیاز دارید. قهوه سیاه از ترکیب دانههای آسیابشده قهوه با آب داغ درست شده و گرم سرو میشود. بدین صورت که برخلاف آمریکایینو که در آن آب داغ را در یک شات اسپرسو میریزند، در اینجا یک شات اسپرسو به یک فنجان آب داغ اضافه میشود. همین تفاوت ساده در آمادهسازی، باعث تغییر طعم و همچنین شدت کافئین در این نوشیدنی میشود. از آنجاییکه این نوع قهوه با شیر یا شکر ترکیب نمیشود، کیفیت دانه یا پودر قهوه از اهمیت ویژهای برخوردار است.
لاته
کلمه لاته در زبان ایتالیایی به معنای قهوهشیر است. این نوع قهوه نسخه بسیار خامهای است که گفته میشود برای توریستهای آمریکایی در ایتالیا سرو میشده است. میتوان لاته را بهعنوان محبوبترین نوشیدنی بر پایه قهوه دانست. لاته از یک شات اسپرسو و مقدار زیادی شیر بخارپزشده و فوم تهیه میشود. شما میتوانید لاته را ساده یا با طعمی از ادویههای گوناگون مانند ادویه کدو تنبل (مانند استارباکس) یا طعم جذاب وانیل سرو کنید. البته در اکثر نقاط جهان لاته را بهصورت لاته سرد یا ایسلاته سرو میکنند.
برای خرید قهوه لاته از شکلاته کلیک کنید.
آمریکانو
از دیگر انواع قهوه، آمریکانو است. قهوه آمریکانو در واقع یک اسپرسوی ایتالیایی است که طعمی مشابه قهوه سیاه دارد. این نوع قهوه از یک شات اسپرسو رقیقشده در آب داغ تشکیل میشود. اگر تصمیم دارید خودتان آمریکانو را درست کنید، یادتان باشد ابتدا اسپرسو را در ظرف ریخته و سپس آب داغ را به آن اضافه کنید.
کاپوچینو
حتی اگر کسی طرفدار قهوه نباشد، باید با این نوشیدنی معروف آشنا باشد. کاپوچینو یک نوشیدنی مبتنی بر اسپرسو است که از آن بهعنوان قهوه صبحگاهی ایدهآل یاد میشود. کاپوچینو در واقع نوعی لاته است که روشهای مختلفی برای تهیه آن وجود دارد. اما بهطور کلی، کاپوچینو با ریختن مقادیر مساوی شیر بخارپزشده و کف یا فوم در یک سوم اسپرسو تهیه میشود. در اغلب موارد روی کاپوچینو از پودر کاکائو یا دارچین استفاده میشود. در برخی نقاط جهان میتوان انواع دیگری از کاپوچینو را یافت که به جای شیر از خامه در تهیه آن استفاده میشود.
اسپرسو
میدانید که برای تهیه قهوه اسپرسو وجود دستگاه اسپرسوساز نیاز است. به دلیل آنکه در تهیه اسپرسو نسبت پودر کمتر از آب است، دانههای قهوه آسیاب ریزتری داشته و همچنین روش دمآوری آن تحت فشار است، این قهوه بافتی غلیظ و قوی دارد. یک شات اسپرسو را میتوان به صورت تنها سرو کرد یا بهعنوان پایه اکثر نوشیدنیهای قهوه مانند لاته و ماکیاتو از آن استفاده کرد.
دوپیو
دوپیو همان دابل شات اسپرسو است، که برای ایجاد انرژی مضاعف گزینهای عالی است. معمولا در تهیه دوپیو از هیچ طعمدهنده، خامه، شکر یا حتی شیر استفاده نمیشود. این نوشیدنی به همان روش سنتی و ایدهآل تهیه قهوه، یعنی با مقدار مساوی آب و اسپرسو درست میشود.
کورتادو
قهوه کورتادو تعادل کاملی از اسپرسو و شیر بخارپز گرم است. در تهیه کورتادو از شیر برای کاهش میزان اسیدیته اسپرسو استفاده میشود. همچنین شیر بدون تشکیل هیچ لایهای در اسپرسو مخلوط شده و باعث ایجاد بافتی نرم میشود. علاوهبر آن، استفاده از شیر، فضایی را برای افزودن طعمهای گوناگون به قهوه فراهم میکند.
قهوه ردآی
قهوه ردآی میتواند یک نوشیدنی عالی برای رهایی از تنبلی و خستگی صبحگاهی باشد. ردآی یک نوشیدنی بسیار قوی است که از یک فنجان پر از قهوه داغ با یک شات اسپرسو تهیه میشود. اگرچه این نوع قهوه دارای شدت کافئین بالایی است، اما میتوان آن را بیشتر از این نیز قویتر تهیه کرد.
گالائو
این نوشیدنی داغ ارتباط نزدیکی با کاپوچینو و لاته دارد و در واقع، نسخه پرتغالی لاته است. تنها تفاوت آن این است که حاوی حدود دو برابر فوم یا کف شیر است که آن را در مقایسه با دو مورد دیگر، نوشیدنی سبکتری میکند. بهطور سنتی، برای ساخت گالائو، از ترکیب دانه روبوستا و عربیکا استفاده میشود. البته شما میتوانید شکر و عسل را نیز با توجه به ذائقه خود به دستور تهیه این قهوه اضافه کنید. بدین ترتیب طعم غلیظتر، خامهایتر و کمتر تلخی را برای شما به ارمغان میآورد.
ماکیاتو
ماکیاتو یکی دیگر از نوشیدنیهای مبتنی بر اسپرسو است که مقدار کمی کف یا فوم روی آن قرار دارد. این نوع قهوه تقریبا شبیه به کاپوچینو و دوپیو است. با این حال، تفاوت این دو نوشیدنی با ماکیاتو در مقدار کف شیر کمی است که در بالای آن قرار دارد و باعث شده طعم ماکیاتو ملایم باشد.
موکا
همه کسانی که عاشق شکلات هستند، به احتمال بسیار عاشق موکا نیز خواهند بود. دانه قهوه موکا به دلیل داشتن رنگ سبز و زرد در مقایسه با سایر دانههای قهوه، شهرت قابلتوجهی دارد. موکا یک نوشیدنی گرم با طعم شکلات است که با اسپرسو، شیر بخارپز و فوم تهیه میشود.
ریسترتو
این نوشیدنی در واقع یک شات اسپرسو است. البته آب گرم کمتری در تهیه آن به کار می رود که همین امر باعث میشود طعم شیرینتری در مقایسه با طعم تلخ یک شات اسپرسوی سنتی یا حتی قهوه دوپیو داشته باشد.
فلت وایت
از دیگر انواع قهوه میتوان به فلتوایت اشاره کرد. این نوشیدنی که اولین بار در استرالیا تهیه شد، اساسا یک کاپوچینوی بدون فوم یا شکلات است. فلتوایت یک نوشیدنی بر پایه اسپرسو با شیر بخارپزشده و یک لایه نازک فوم است. البته مقدار اسپرسوی استفاده شده در تهیه فلتوایت بسیار بیشتر از شیر است.
آفوگاتو
اگر عاشق شیرینیجات هستید، این نوشیدنی باب میل شماست. برخی از مردم آن را یک نوشیدنی و برخی دیگر آن را نوعی دسر میدانند. خوشبختانه کشمکش تاثیری بر این ترکیب بهشتی ندارد! آفوگاتو ترکیبی بینظیر از یک اسکوپ بستنی وانیلی و یک یا دو شات اسپرسوی داغ است. آنقدر آفوگاتو خوشمزه است که گاهی اوقات آن را روی یک تکه براونی (به عنوان براونی آفوگاتو ساندای) سرو میکنند.
کان پانا
کانپانا کلمه ایتالیایی به معنی خامه است اما در واقع یک نوشیدنی مبتنی بر اسپرسو است که با چرخاندن خامه فرمگرفته در بالای آن سرو میشود. مانند موکا، آفوگاتو و سایر اسپرسوهای مبتنی بر شکلات، کان پانا یک نوشیدنی شیرین و دسرمانند است. برای درست کردن کانپانا، یک شات اسپرسو را در یک فنجان ریخته و روی آن خامه فرمگرفته اضافه میکنند. این قهوه برای افرادی که طعم شیرین و قوی را همزمان دوست دارند، بهترین گزینه است.
لانگو
لانگو یک قهوه تقریبا سیاهرنگ بوده که منشا آن از ایتالیا است. قهوه لانگو روش دمآوری سادهای دارد، اما برای درست کردن آن به دستگاه اسپرسوساز نیاز است. بنابراین لانگو یک نوشیدنی بر پایه اسپرسو است که البته مزهای تلختر از اسپرسو دارد. برای تهیه لانگو، یک شات اسپرسو را با آب بیشتر (معمولا دو برابر) ترکیب میکنند.
قهوه اوله
قهوه اولِه به فرانسوی به معنی قهوه با شیر است. بنابراین کافیست یک قطره شیر گرم به قهوه خود اضافه کنید تا قهوه اوله تهیه شود. قهوه اوله از مقدار مساوی قهوه دمکرده و شیر داغ تهیه میشود. البته بهصورت سنتی اوله را با فرنچپرس و شیر بخارپز تهیه میکنند. این قهوه در مقایسه با لاته که آن هم تقریبا به همین روش تهیه میشود، بافتی نرمتر داشته و ملایمتر است.
آیریش کافی
قهوه ایرلندی یا آیریشکافی برای یک شب زمستانی بسیار ایدهآل است. این نوشیدنی شامل قهوه سیاه، ویسکی و شکر است که علاوهبر آن، از خامه زدهشده روی آن استفاده میشود.
فراپوچینو
یکی دیگر از انواع قهوه، نوشیدنی معروف فراپوچینو است. فراپوچینو که توسط استارباکس معروف شده است، یک نوشیدنی مبتنی بر اسپرسو است که از پایه خامه و کارامل با قهوه سرد تشکیل میشود. البته همه فراپها به یک شکل تهیه نمیشوند و امروزه استارباکس مالک علائم تجاری فراپوچینو است.
قهوه نیترو
قهوه نیترو قهوهای سرد است که در تهیه آن از گاز نیتروژن استفاده میشود. نیتروژن بهعنوان یک پیشران و تحت فشار عمل کرده و باعث میشود تا قهوه شما گازدار شده و طعم ویژهای داشته باشد. در واقع، از آنجاییکه نیتروژن نه رنگ دارد و نه بو، گاز قهوه را از شر تمام اکسیژن خلاص کرده و از تجزیه طعم آن جلوگیری میکند. در نتیجه، قهوهای خوشمزه با بافت نرم و حبابهای ریز به دست میآید. البته شما میتوانید از وانیل یا خامه نیز برای تهیه قهوه نیترو استفاده کنید.
قهوه ترک
قهوه ترک در یک ظرف فلزی منحصربهفرد با دسته بلند به نام Cezve تهیه میشود. بدین ترتیب که ظرف موردنظر روی ماسه داغ کشیده میشود تا محتوای نوشیدنی داخل آن بجوشد. سپس قهوه درستشده را در یک فنجان استاندارد سرو میکنند. قهوه ترک بهطور کلی بدون فیلتر است. بنابراین، مقدار مناسبی کافئین دارد.
برای خرید قهوه ترک با بهترین قیمت کلیک کنید.
قهوه برو
این قهوه در حالیکه از لاته ایتالیایی الهام گرفته شده، سبک آمریکایی دارد. قهوه برو از یک شات اسپرسو و یک لایه کف شیر درست میشود. البته این نوشیدنی کف بیشتری نسبت به اسپرسوی معمولی مبتنی بر شیر دارد. بنابراین، طعم آن قوی و خامهای است.
قهوه دریپ
دریپکافی نسبت به اسپرسو، کافئین کمتری دارد. برای تهیه دریپکافی، به دو قاشق قهوه آسیابشده برای شش اونس آب نیاز دارید. البته شما میتوانید مقادیر را با توجه به نیاز خود به کافئین تنظیم کنید.
مازاگران
اگرچه روشهای مختلفی برای تهیه قهوه مازاگران وجود دارد، اما دستور اصلی فقط شامل قهوه سرد و آب است. اما این نوشیدنی نیز تکامل یافته و در تهیه آن از مواد دیگری مانند آب لیمو، شکر و نعناع استفاده میشود. امروزه میتوان قهوه مازاگران را از ترکیبی از قهوه سرد (معمولا اسپرسو)، چای سرد و گاهی رام تهیه کرد.
قهوه مکزیکی
قهوه سنتی مکزیکی در اصل با دانه قهوه، دارچین و شکر قهوهای درست میشود. اما برخی آن را با استفاده از یک اونس قهوه، یک و نیم اونس تکیلا و پنج اونس قهوه داغ نیز تهیه میکنند.
بولتپروف
این نوشیدنی از مخلوط کردن یک فنجان قهوه دمکرده با ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری روغن (نارگیل) و یک قاشق غذاخوری کره بدون نمک به دست میآید. از اینرو، قهوه بولتپروف رنگ کرممانندی دارد. با اینکه این نوشیدنی چربی و کالری بالایی دارد اما میتواند جایگزین وعده غذایی کمکربوهیدرات برای صبحانه شما باشد.
خواص انواع قهوه ها
احتمالا میدانید که نوشیدن قهوه باعث بیخوابی، سردرد، افزایش استرس و سوزش معده میشود، اما جدای از معایب قهوه، مصرف آن دارای فواید بسیاری است که مهمترین آنها را بیان میکنیم:
- فرد را هوشیار و پرانرژی نگه میدارد.
- به کاهش وزن کمک میکند.
- میتواند درد را تسکین دهد.
- به افسردگی کمک میکند.
- خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، آلزایمر و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
- ممکن است بتواند خطر ابتلا به پارکینسون و MS را کاهش دهد.
کلام آخر
در این مطلب از شکلاته با لیست طولانی از انواع قهوه آشنا شدیم و دیدیم که قهوه فراتر از یک نوشیدنی ساده است. به عبارتی، با کمی تفاوت در مقدار آب، اسپرسو، خامه و سایر مواد تشکیلدهنده، طعم، محتوای کافئین و غلظت قهوه را میتوان بهطور کامل تغییر داد. از آنجاییکه در همه نقاط جهان از قهوه استفاده میشود، هر روز تکنیکهای جدیدی برای تهیه قهوه ابداع شده و طعمهای شگفتانگیزی خلق میشود.
شما می توانید برای خرید انواع قهوه با بهترین کیفیت قیمت کلیک کنید.
سوالات متداول
1- چند نوع قهوه وجود دارد؟ ۴ نوع قهوه وجود دارد که شهرت دو نوع عربیکا و روبوستا از همه بیشتر است.
2- قهوهها بر چه اساسی دستهبندی میشوند؟ اغلب دانههای قهوه بر اساس سایز، وزن و میزان کافئینشان دستهبندی میشوند.
3- مزایا و معایب انواع قهوه ها چیست؟ از معایب قهوه میتوان به سردرد و سوزش معده اشاره کرد. کمک به کاهش وزن، تسکین درد و کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی چون دیابت نوع ۲، آلزایمر و بهبود سلامت قلب از مزایای انواع قهوه است.